Mondhygiene behandelingen

Mondverzorging

Iedere mond vraagt om een eigen tandenborstel. Je persoonlijke mondverzorgingsbehoefte en gewoonten zijn van invloed op de keuze voor een juiste tandenborstel. Onze mondhygiëniste kan je helpen met de keuze welke tandenborstel het beste bij jou past. Met alleen tandenpoetsen kom je niet of maar lastig op de moeilijk bereikbare plekken in je mond. Vervelend, want voor de verwijdering van tandplak en bacteriën is dit essentieel! Hoe kun je dan wel reinigen tussen je tanden en kiezen? Rageren, stokeren of flossen zijn goede manieren om je gebit schoon te houden. Een tongschraper is niet iets wat veel mensen standaard in hun badkamer hebben liggen. Toch is het een erg handig hulpmiddel tegen een slechte adem die bovendien makkelijk in gebruik is. Als aanvulling op de dagelijkse reiniging van je gebit kun je een mondspoeling gebruiken. Mondspoelmiddelen helpen je om je mond extra te beschermen tegen gaatjes én geven een lekker fris gevoel. Er bestaan veel verschillende mondspoelingen. Daarom kan het lastig zijn te bepalen welke mondspoeling voor jouw gebit het beste werkt. Onze mondhygiëniste kan je daarin adviseren.

Slechte adem

Een slechte adem is niet alleen heel vervelend voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Je bent je zelf namelijk niet altijd bewust van je slechte adem. Bovendien rust er een behoorlijk taboe op, en kan het je erg onzeker maken. Een slechte adem wordt meestal veroorzaakt door een tandvleesontsteking of bacteriën op je tong. Meestal als gevolg van een slechte mondhygiëne. Maar een stinkende adem kan ook wijzen op andere gezondheidsklachten! Onze mondhygiëniste kan je hierbij helpen.

tandarts voorburg

Cariës

Bacteriën in tandplak zetten suikers en andere koolhydraten om in zuren. Die zuren tasten het glazuur van je tanden en kiezen aan en veroorzaken zo gaatjes, ook wel cariës genoemd. Tanden en kiezen waar gaatjes in zitten, kunnen gevoelig zijn bij temperatuurwisselingen en het eten of drinken van zoetigheid. Soms is een gaatje zichtbaar, maar meestal is het alleen te zien door een professioneel oog. Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.

Gevoelige tanden

Bij gevoelige tanden komt het tandbeen (dentine) bloot te liggen. Een tand of kies bestaat uit verschillende weefsels. Onder het tandglazuur (de buitenste harde laag) ligt het tandbeen. Ook de wortel van je tanden en kiezen bestaat uit tandbeen. Wortels worden beschermd door het tandvlees. Als het tandvlees terugtrekt, bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking of te hard poetsen, komt de wortel (dus het tandbeen) bloot te liggen. Wanneer dat blootliggende tandbeen in aanraking komt met koude of warme, zoete of zure prikkels, prikkelt dat op zijn beurt weer de zenuw in je tanden, wat ontzettend onaangenaam aanvoelt.

Tand en/of kiespijn

Tandpijn of kiespijn kan vrij abrupt ontstaan, of erin sluipen door bijvoorbeeld een ontsteking. Tand- of kiespijn kan verschillende symptomen hebben. Zoals zeurende kiespijn, zenuwpijn in je kies, kloppende kiespijn, maar ook een acute stekende pijn in je kies of tand. Daarnaast kunnen koude of juiste warme prikkels van bijvoorbeeld eten of drinken pijn veroorzaken. Net als pijn tijdens het kauwen of poetsen. Heb je een ontsteking aan je wortelpunt? Dat kan zichtbaar worden door een opgezwollen wang. Neem bij tand- of kiespijn zo snel mogelijk contact op met onze mondhygiëniste of tandarts en verlicht tot die tijd de pijn met paracetamol.

Tandplak/tandsteen

Iedereen heeft tandplak (ook wel tandplaque genoemd). Tandplak is een laagje van etensresten, speeksel en bacteriën op je tanden. Het verwijderen van tandplak is ontzettend belangrijk om tandsteen te voorkomen en mondproblemen tegen te gaan. Tandplak is een zacht, kleverig en nauwelijks zichtbare laag op je tanden en kiezen. Tandplak wordt veroorzaakt door etensresten die achterblijven in je mond. Je hebt dus dagelijks met tandplak te maken. Wanneer tandplak te lang blijft zitten wordt het hard, verkalkt het en verandert het zo in tandsteen. Tandsteen komt het meest voor tussen de tanden en kiezen en op andere moeilijk bereikbare plekken tijdens het poetsen. Breng regelmatig een bezoekje aan onze mondhygiëniste. Zij voert een gebitsreiniging uit waarbij tandplak verwijderd wordt voordat tandsteen en andere gebitsproblemen ontstaan.

Tanderosie

Bij tanderosie wordt het tandglazuur aangetast en opgelost door zuren uit voeding, dranken of maagzuur. Tanderosie is dus de slijtage van je tanden door het oplossen van het tandglazuur. Tanderosie is iets om heel serieus te nemen. Tandglazuur kan namelijk op den duur helemaal verdwijnen en komt dan niet meer terug. Er is geen behandeling voor tanderosie. Tanderosie voorkomen of voorkomen dat het verder uitbreidt is daarom essentieel. Poets twee keer per dag met een fluoride houdende tandpasta en een goede tandenborstel en reinig één keer per dag tussen de tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flossdraad. Wanneer het glazuur eenmaal is aangetast door zuren zal onze mondhygiëniste het gebit herstellen met witte vullingen (composiet) en bij ernstig aangetaste tanden kan een behandeling met inlays, kronen of facings nodig zijn.

Verkleurde tanden

Tanden kunnen zowel in- als uitwendig verkleuren door een breed scala aan oorzaken. Tanden zijn opgebouwd uit tandbeen en tandglazuur. De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen de kleur van je tanden. De kleur van je tandbeen is erfelijk bepaald. Een inwendige verkleuring treedt namelijk op bij veranderingen in het tandbeen of tandglazuur. Dit kan vele oorzaken hebben zoals ouderdom, een val waardoor de tandzenuw afsterft, maar ook tandproblemen uit je jeugd. Uitwendige verkleuringen worden veroorzaakt door kleurstoffen in eten en drinken of door roken. Bekende voorbeelden zijn koffie, thee en rode wijn.

Bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees wijst op een beginnende tandvleesontsteking. Begint je tandvlees te bloeden bij lichte aanrakingen zoals tandenpoetsen? Of bloedt je tandvlees tijdens het reinigen tussen je tanden en kiezen (flossen, rageren, stokeren) of zelfs tijdens het eten? Het is goed om te weten dat gezond tandvlees niet bloedt!

Bloedend tandvlees is het eerste symptoom van een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Het is erg belangrijk om bloedend tandvlees en een beginnende tandvleesontsteking serieus te nemen. Als een tandvleesontsteking namelijk voor een langere tijd aanwezig is, verergert de ontsteking. We noemen dit dan parodontitis, waarbij ook het kaakbot betrokken raakt. Bloedend tandvlees kun je alleen stoppen met een goede mondhygiëne, zoals hierboven beschreven. Veel mensen stoppen tijdelijk met poetsen wanneer het tandvlees bloedt. Om je ‘mondflora’ weer in balans te brengen, is het echter heel belangrijk om goed te blijven poetsen.

Ook het op tijd laten verwijderen van tandplak en tandsteen door onze mondhygiëniste helpt de ontsteking te verminderen waardoor het bloeden van je tandvlees stopt. Een bezoek aan onze mondhygiëniste voorkomt dat de beginnende tandvleesontsteking erger wordt. Want wanneer de ontsteking eenmaal heeft geleid tot parodontitis, is dit onomkeerbaar.

Pijnlijk tandvlees

Pijnlijk tandvlees is ontzettend vervelend. Vooral wanneer je tandvlees zo’n pijn doet dat het je hindert tijdens het eten en drinken. Geïrriteerd en pijnlijk tandvlees is een signaal dat er iets mis is met je mondgezondheid. Hieronder leggen we je uit waar pijnlijk tandvlees vandaan komt, en hoe je tandvleespijn kunt behandelen en voorkomen. Het is erg belangrijk om niet met ontstoken, geïrriteerd of pijnlijk tandvlees rond te blijven lopen. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt, kan jouw geïrriteerde tandvlees leiden tot tandvleesontsteking en de ernstige vorm daarvan: parodontitis. Parodontitis ontstaat als gevolg van een ontsteking in de ruimte tussen je tanden en tandvlees (pocket). In deze pockets hoopt zich extra tandplak op waardoor de tandvleesontsteking kan verergeren. Een gevolg is dat het onderliggende kaakbot verdwijnt. Door de pockets en het verdwenen kaakbot kunnen je tanden en kiezen los komen te zitten en uiteindelijk uitvallen. Parodontitis blijft vaak lang onopgemerkt en kan -zeker in het beginstadium- alleen ontdekt worden door een professioneel oog. Bloedend tandvlees of pijnlijk tandvlees is het eerste teken dat er iets mis is. Kom dan ook regelmatig voor controle, advies en behandeling bij onze mondhygiëniste.

Bloedend en gevoelig tandvlees

Heb je last van bloedend en gevoelig tandvlees? En ziet je tandvlees er rood en gezwollen uit? Dan is de kans groot dat je last hebt van een tandvleesontsteking (ook wel gingivitis genaamd). Een goede gebitsverzorging en een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kunnen ontstoken tandvlees voorkomen. De gezondheid van je tandvlees is ontzettend belangrijk. Je tandvlees vormt namelijk samen met je kaakbot het fundament van je tanden en kiezen. Voor een levenslang behoud van je eigen tanden is dus ook de verzorging van je tandvlees essentieel. Wil je tandvleesontsteking behandelen? Kom dan regelmatig naar onze mondhygiëniste. Om te kunnen achterhalen hoe ernstig een tandvleesontsteking is, meet onze mondhygiëniste de diepte van de ruimte tussen je tand en het tandvlees. Bij gezond tandvlees is die ruimte 1 tot 3 mm diep en bloedt het tandvlees niet. Bij ontstoken tandvlees tot 5 mm diep en parodontitis zorgt voor nóg diepere pockets van 6 mm of meer.

Parodontitis

Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Als je last hebt van parodontitis laat je tandvlees los van je tanden en kiezen, waardoor deze los komen te zitten. Ook je kaakbot wordt aangetast. Afgebroken kaakbot is onherstelbaar. Een tijdige behandeling van parodontitis door een mondhygiënist is daarom absoluut noodzakelijk! De gezondheid van je tandvlees is ontzettend belangrijk. Je tandvlees vormt namelijk -samen met je kaakbot- het fundament van je tanden en kiezen. Heb je een beginnende tandvleesontsteking? Bezoek dan regelmatig onze mondhygiëniste om te voorkomen dat de ontsteking erger wordt en leidt tot parodontitis.

Bij parodontitis trekt je tandvlees terug en wordt je kaakbot afgebroken. Hierdoor kunnen je tanden en kiezen los komen te zitten en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verdwenen is komt niet meer terug. Een tijdige behandeling van parodontitis (of nog beter: voorkomen!) is daarom ontzettend belangrijk. Parodontitis kun je niet zelf behandelen.

Om te achterhalen hoe ernstig de parodontitis is, meet onze mondhygiëniste de diepte van de pockets: de ruimte tussen je tand en het tandvlees.

  • Bij gezond tandvlees is die ruimte 1 tot 3 mm diep en bloedt niet.
  • Bij ontstoken tandvlees is de pocket tot 5 mm diep.
  • Bij parodontitis is de pocket 6 mm of dieper.

Flap-operatie

Soms komt het voor dat de pockets tussen de tanden en het tandvlees zo diep zijn, dat een behandeling van een mondhygiënist niet voldoende is. In dat geval kan er een flap-operatie worden uitgevoerd door een parodontoloog of kaakchirurg. Bij een flap-operatie wordt onder een plaatselijke verdoving het tandvlees losgemaakt van de tanden en/of kiezen. Hierdoor is het mogelijk om het achtergebleven tandplak en de tandsteen te verwijderen, het ontstekingsweefsel te verwijderen en bot bij te werken. Vervolgens wordt het tandvlees gehecht.

Teruggetrokken tandvlees

Bijna iedereen heeft wel last van terugtrekkend tandvlees. Teruggetrokken tandvlees is een aandoening waarbij de wortels van je tanden bloot komen te liggen en daardoor kwetsbaarder worden. Een lichte vorm van teruggetrokken tandvlees kun je zelf prima behandelen. Wanneer teruggetrokken tandvlees daarentegen te ernstig wordt, is het alleen nog te herstellen met een ingreep. De eerste stap bij teruggetrokken tandvlees is onderzoek, uitgebreid advies en op jouw afgestemde informatie over poetsen en tussen de tanden en kiezen reinigen. Eventueel aangevuld met een uitgebreide gebitsreiniging door onze mondhygiëniste. Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog.

Voeding en mondgezondheid

Iedereen weet dat goed tanden poetsen belangrijk is. Ook je voeding, wat je eet en hoe vaak je eet, kan van grote invloed zijn op de gezondheid van je mond. Het eten van veel suikers, zuren en tussendoortjes hebben een negatief effect op je gebit en kunnen bijvoorbeeld cariës, geïrriteerd tandvlees en tanderosie veroorzaken. Suikers, zuren en zetmeel: we krijgen het allemaal binnen via ons eten en drinken. Toch zijn deze ingrediënten in grote hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid van je gebit. Suikers en koolhydraten worden door de bacteriën in je mond namelijk omgezet in een zuur dat je tandglazuur aantast, met gaatjes tot gevolg.

Mondhygiene behandelingen

  Deskundig

Gratis parkeren

Goed toegankelijk met het OV

  Rolstoelvriendelijk

Volg ons op Social media

Contactgegevens
Koningin Julianalaan 182
2274 JP Voorburg
Tel: 070-3871230
Email: info@mond-time.nl