Kinderen

De eerste babytandjes

De eerste babytandjes komen door wanneer je kindje tussen de 6 en 9 maanden oud is. Voor ouders is het vaak altijd een bijzonder moment, voor je baby kan het gepaard gaan met flink wat ongemakken. Het is belangrijk om doorgekomen tandjes meteen te poetsen! Je baby kan last hebben van het doorkomen van de eerste tandjes. Symptomen van de eerste babytandjes zijn bijvoorbeeld:

  • Kwijlen
  • Slecht slapen
  • Veel huilen
  • Op alles willen bijten
  • Wrijven over de wangen
  • Weigeren te eten
  • Koorts
Het melkgebit

Het doorkomen van een melkgebit gebeurt in een vaste volgorde. Wanneer je baby ongeveer één jaar oud is, zijn de vier bovenste en vier onderste snijtanden doorgekomen. Daarna volgen de kiezen en hoektanden

tandarts voorburg

Cariës

Op het moment dat tanden en kiezen bij kinderen doorkomen, zijn ze vatbaar voor gaatjes. Dit komt omdat het tandglazuur dan nog niet op zijn hardst is. Gaatjes bij kinderen zijn vaak het gevolg van slecht tandenpoetsen of het binnenkrijgen van teveel suikers. Hieronder noemen we een aantal symptomen op van gaatjes bij kinderen. Een bezoekje aan onze mondhygiënist is dan sterk aan te raden.

  • Je kind heeft aanhoudende pijn aan de tanden of kiezen.
  • Je kind heeft gevoelige tanden.
  • Je kind heeft opvallende plekjes op de tanden. Dat kan een wit, kalkachtig plekje zijn of juist een donkere plek op de tand.
  • Je kind heeft een slechte adem.

tandarts voorburg

Tanderosie

Tanderosie is niet typisch een mondprobleem bij volwassenen. Ook bij kinderen en tieners komt tanderosie voor. Tanderosie is een moeilijke term voor slijtage van de tanden en het oplossen van het tandglazuur. De voornaamste oorzaak is het eten en drinken van zure voedingsmiddelen. Tanderosie is lastig te herkennen en kan worden vastgesteld door onze mondhygiënist of tandarts. Wanneer je tanderosie bij je kind kunt waarnemen, is het probleem al in een vergevorderd stadium. De randen van de tanden worden dunner en doorzichtiger, de tandjes veranderen daardoor van vorm en van kleur: ze worden geler. Door het dunner worden van het glazuur kunnen kinderen klachten krijgen bij het eten of drinken van warme of koude gerechten of drankjes.

Verkleurde tanden

Verkleurde tanden bij kinderen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Denk aan glazuurafwijkingen, een val (trauma), gaatjes of medicijngebruik. Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden van inwendige verkleuringen. Uitwendige verkleuringen, die het meest voorkomen bij kinderen, ontstaan met name door het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen of dranken of door een ophoping van bacteriën.

Tand en/of kiespijn

Tand- of kiespijn is bij kinderen soms lastig te herkennen. Ze kunnen het immers niet altijd goed aangeven. Tand- of kiespijn bij je kind kan bovendien verschillende oorzaken hebben. Hieronder geven we uitleg. De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je kind last heeft van tandpijn of kiespijn:

  • Zeuren en/of pijn bij het tandenpoetsen;
  • Last tijdens het kauwen;
  • Grijpen naar de wang tijdens het eten of een dikke wang van de kiespijn;
  • Zoetigheid ineens links laten liggen;
  • Eten en kauwen met slechts één kant van het gebit;
  • Huilen tijdens het eten;
  • Bijten met de kiezen in plaats van voortanden in bijvoorbeeld een appel.
Glazuurafwijkingen

Je kijkt in de mond van je kind en schrikt. Een gele, bobbelige kies met bruine vlekken. Afwijkingen in het tandglazuur zijn al op jonge leeftijd te constateren, wanneer de eerste tandjes en kiezen doorkomen. Afwijkingen in het tandglazuur van je kind ontstaan vaak voordat de eerste tanden doorkomen. Het kindergebit is dan nog in ontwikkeling. Mogelijke oorzaken:

  • Slechte gewoonten van de moeder tijdens de zwangerschap.
  • Een ziekte of infectie van je kind op zeer jonge leeftijd.

Twijfel je of een tand of kies van je kind er vreemd uitziet? Onze mondhygiënist kan vaststellen of er inderdaad sprake is van een glazuurafwijking en hoe dit het beste te behandelen is.

Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees bij jonge kinderen is ontzettend vervelend. Het tandvlees bloedt bij het poetsen en kan er rood en gezwollen uitzien. Het kan irritatie en pijn veroorzaken tijdens het eten, poetsen of bij aanraken. Een slechte mondhygiëne is dé oorzaak van ontstoken tandvlees. Wanneer ontstoken tandvlees niet op tijd behandeld wordt, kan de ontsteking zich uitbreiden. We noemen dit dan parodontitis. Parodontitis komt bij kinderen bijna nooit voor. Onze mondhygiënist kan je uitleggen hoe je het beste kunt opletten en wat je moet doen. Bij ontstoken tandvlees en parodontitis zal onze mondhygiënist de tandplak en het tandsteen verwijderen in de diepe ruimtes van het teruggetrokken tandvlees door middel van een grondige gebitsreiniging. Door twee keer per jaar met je kind naar de mondhygiënist te gaan kun je ontstoken tandvlees en parodontitis voorkomen.

tandarts voorburg

Slechte adem

We horen het regelmatig. Bezorgde ouders die naar ons toe komen dat hun baby of kind uit de mond stinkt. Een slechte adem bij kinderen wordt veroorzaakt door bacteriën. Bacteriën in de mond, keel of neus produceren gassen die zwavelachtig kunnen ruiken. Een onverzorgd gebit of ontstoken tandvlees kunnen de oorzaak zijn van een vieze adem bij je baby of kind. Te veel bacteriën achter op de tong kunnen ook gaan stinken. Zij vormen een witgeel laagje op de tong, wat tongbeslag heet.

Mondverzorging bij een beugel

Wanneer je een beugel draagt, is het schoonhouden van je mond een uitdaging en tandenpoetsen ronduit lastig. Rondom al dat ijzerwerk ontstaat makkelijk tandplak. Een gebit met beugel is daarom vatbaarder voor gaatjes en ontstekingen. Extra goede mondhygiëne is dan ook essentieel. Rond je beugel hopen zich gemakkelijk etensresten op, tandplak en bacteriën op. Onze mondhygiëniste kan je concrete tips geven om je mond schoon te houden, de gezondheid van je mond in de gaten houden en je daarbij begeleiden.

Verstandskiezen

Een verstandskies komt over het algemeen door bij jongeren tussen de 17 en 21 jaar. Maar dit kan ook op latere leeftijd nog gebeuren! Vier extra kiezen helemaal achterin je boven- en onderkaak. Het doorkomen van de verstandskiezen kan pijnlijk zijn, en helaas is het niet vanzelfsprekend dat er genoeg ruimte in je mond is. Waar doorkomende verstandskiezen bij sommigen geen enkel probleem opleveren, komt het vaak voor dat er niet genoeg of zelfs helemaal geen ruimte is in je mond voor doorkomende verstandskiezen. Met als gevolg pijnlijke verstandskiezen en gevoelig tandvlees.

Kinderen

  Deskundig

Gratis parkeren

Goed toegankelijk met het OV

  Rolstoelvriendelijk

Volg ons op Social media

Contactgegevens
Koningin Julianalaan 182
2274 JP Voorburg
Tel: 070-3871230
Email: info@mond-time.nl